Dwayne Douglas „The Rock” Johnson (Amerikai Egyesült Államok,Kalifornia, Hayward, 1972. május 2.) színész, testépítő és profi pankrátor.

Születési név Dwayne Douglas Johnson
Egyéb nevek The Rock / A Szikla
Született USA Kalifornia, Hayward
1972május 2. (44 éves)
Foglalkozása Pankrátor, színész
Házastársa Dany Garcia
Gyermekei Simone Alexandra Johnson (Született 2001. augusztus 14.)
Magasság 196 cm
Súly 118 kg

Korai évek

Kaliforniában született Ata és Wayde Bowles fiaként. Hawaiin, Honolulubannőtt fel, de rövid ideig élt Új-Zélandon, Aucklandbenaz édesanyja polinéz családjánál. A 11. évfolyamot már a pennsylvaniai Bethlehemben kezdte meg. Itt kezdett el futballozni és az atlétikai csapat tagja is volt. Később Floridába költözött, ahol teljes ösztöndíjjal felvételt nyert az egyetemre. Itt ismerkedett meg későbbi feleségével. Dwayne az iskolai focicsapat, a Miami hurrikánok sztárja volt és 1991-ben a miami egyetemek nemzeti bajnokságán is rész vett. Játszott a Kanadai Nemzeti Ligában a Calgary Stemeders csapatában, de két hónap után térdsérülés miatt be kellett fejeznie a szezont és így elszalasztotta az NFL-ben való szereplést is.

1995-ben kriminológia és fiziológia szakon fejezte be az egyetemet. Ezután úgy döntött, hogy apja Rocky Johnson és nagyapja, Peter Maivia nyomdokaiba lép, és birkózó lesz. A WWE– eredeti nevén WWF– pankrátoraként szerzett hírnevet. 1996 és 2004 között ő volt az első harmadik generációs szupersztár a cég történetében. Két évvel azután, hogy csatlakozott a WWF-hez, meg is nyerte a bajnokságot. Dwayne lett a legnépszerűbb sportolója és a cég reklámarca. A hawaii-i múltjára való tekintettel 2004-ben egy tradicionális szamoai tetoválást készíttetett a bal felkarjára.

Sportolói karrierje

1996-ban a Survivor Series-ben debütált Rocky Maivia néven, amit a híres felmenői előtt való tisztelgésből az édesapja “Rocky Johnson” és nagyapja, Peter Maivia neveiből alkotott meg. 1997februárjában megnyerte a WWE Nemzetközi Bajnoki övét Triple H ellen. Ugyanezen év áprilisában Owen Hart ellen el is veszítette, ezért rövid szünetet tartott. Nyáron már „The Rock” néven tért vissza. 1997-ben Interkontinentális- és nehézsúlyú világbajnoki címet is megnyerte.

Filmes karrierje

Első filmes szerepeit televíziós sorozatokban kapta. Az Azok a 70-es évek show-ban saját apját, Rocky Johnsont játszotta. 2001-ben debütált a mozivásznon A múmia visszatérben. A Skorpiókirálycímű film első forgatási napja után a rendező született akcióhősnek nevezte, mondván, hogy “Ez a fickó mindent tud.”. Birkózói tapasztalatát hasznosítani tudta a munka során. Az összes kaszkadőrjelenetben ő maga látható. Ezeket két újabb akció követte, Az Amazonas kincse, amiben Seann William Scott mellett játssza a főszerepet és amiért jelölték az MTV Movie Award díjára, majd az Emelt fővel című thriller. 2005-ben Arnold Schwarzenegger utódjaként kezdték el emlegetni.

Mellékszereplőként feltűnt a Csak lazán! című vígjátékban, majd az azonos nevűszámítógépes játékból készült Doom című sci-fi-horrorban. A káosz birodalmában nyújtott alakítása miatt a Cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmára jelölték, annak ellenére, hogy a mozit negatív kritikákkal illették. Filmbeli partnerei Seann William Scottés Sarah Michelle Gellar voltak.

A 2006-ban a mozikba kerülő Erőpróbában egy javítóintézet felügyelője, aki a fiatalokat felelősségtudatra, kitartásra és önuralomra próbálja nevelni, így összehoz egy futballcsapatot, hogy a szezonon való indulást célként kitűzve kihívás elé állíthassa őket. 2007-ben a Disney családi komédiájában, a Gyerekjátékban egy menő focicsapat sztárhátvédjét alakítja, akinek életében egyik pillanatról a másikra feltűnik a kislánya, akiről addig nem is tudott.

A Zsenikém – Az ügynök haláli című vígjátékban mellékszereplő volt. 2007-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint élete első főszerepéért legnagyobb fizetést bezsebelő (5,5 millió USD) színész. 2008-ban jelölték a “Kedvenc filmszínész” címérére a Nickelodeon Kids’ Choice Awardson, de helyette Johnny Deppkapta meg, A Karib-tenger kalózai: A világ végén című filmjéért. 2009-ben az 51-es bolygó című animációs filmben Chuck Baker figurájának kölcsönözte a hangját. Ebben az évben földönkívüli gyerekeket fuvarozó taxisofőrként játszott a Boszorkány-hegycímű kalandfilmben. 2010-ben főszerepet alakított a Rohanás és a Fogtündér című mozikban és egy kameo-alakításban a Pancser Police-ban Samuel L. Jackson, Will Ferrellés Mark Wahlberg oldalán. 2011-ben a Halálos iramban: Ötödik sebesség című filmben tűnt fel,valamint 2013-ban a Halálos iramban hatodik részében, mindkettőbenVin Diesel és Paul Walkera partnere.

Magánélete

Dany Garciával 1997-ben kötött házasságot. Dany 1992-ben diplomázott a miami egyetemen. Egy lányuk van, Simone Alexandra, aki 2001 augusztusában jött világra. 10 év házasság után, 2007 júniusában úgy döntöttek, hogy békésen, barátságban elválnak.

2000-ben részt vett egy politikai kampányban, amivel a fiatalokat kívánták a szavazásokon való részvételre buzdítani. Mivel édesanyja, Ata Fitisemanu Maivia királyi vért hordoz magában, 2004-ben egy Szamoán tett látogatása során a szamoai király, Malietoa Tanumafili II nemesi címet adományozott Johnsonnak elismerésükként a szamoai nép iránti elkötelezettségéért. Dwayne támogatja Szamoa nemzeti rögbicsapatát, akiknek mezén a “The Rock” felirat látható.

2006-ban jött létre a Dwayne Johnson Rock Alapítvány, amely a halálos beteg gyermekekért végzett közhasznú munkájáról ismert. Egy évvel később ő és felesége 1 millió dollárt adományozott a miami egyetemnek, hogy felújíthassák a labdarúgó létesítményeket. Az atlétikai tanszék korábban nem kapott még ekkorra adományt egykori sportolójától. A tiszteletére át is nevezték a Hurrikánok öltözőjét.

Dwayne jó barátja az egykori színész, Kalifornia volt kormányzója, Arnold Schwarzenegger, a X-Men filmek főszereplője, Hugh Jackman és Michael Clarke Duncan volt.

Filmjei

Év Cím Szerep Magyar hangja Rendező
2017 Halálos iramban 8.(Fast 8) Luke Hobbs F. Gary Gray
2016 Vaiana(Moana) Maui (szinkronhang) Ron Clements, John Musker
Központi hírszerzés(Central Intelligence) Bob Stone / Robbie Fúrgyík Galambos Péter Rawson Marshall Thurber
2015 Törésvonal(San Andreas) Ray Gaines Galambos Péter Brad Peyton
Halálos iramban 7.(Furious 7) Luke Hobbs Schneider Zoltán James Wan
2014 Herkules(Hercules) Hercules Galambos Péter Brett Ratner
2013 Tuti szajré(Empire State) James Ransome nyomozó Galambos Péter Dito Montiel
Pain & Gain(Pain & Gain) Paul Doyle Galambos Péter Michael Bay
Halálos iramban 6.(Fast & Furious 6) Luke Hobbs Schneider Zoltán Justin Lin
G.I. Joe: Megtorlás(G.I. Joe 2: Retaliation) Barikád / Marvin F. Hinton Bognár Tamás Jon Chu
Csapda(Snitch) John Matthews Kamarás Iván Ric Roman Waugh
2012 Utazás a rejtélyes szigetre(Journey 2: The Mysterious Island) Hank Parsons Maday Gábor Brad Peyton
2011 Halálos iramban: Ötödik sebesség(Fast Five) Luke Hobbs Schneider Zoltán Justin Lin
2010 Rohanás(Faster) Sofőr Galambos Péter George Tillman jr.
Már megint Te?! (You Again) Légi marsall(cameoszerep) Zámbori Soma Andy Fickman
Pancser Police (The Other Guys) Christopher Danson Galambos Péter Adam McKay
Fogtündér(Tooth Fairy) Derek Thompson Galambos Péter Michael Lembeck
2009 51-es bolygó(Planet 51) Charles T. Baker kapitány (hangja) Széles Tamás Marcos Martinez
A Boszorkány-hegy (Race to Witch Mountain) Jack Bruno Barabás Kiss Zoltán Andy Fickman
2008 Zsenikém – Az ügynök haláli (Get Smart) 23-as ügynök Haás Vander Péter Peter Segal
2007 Gyerekjáték(The Game Plan) Joe Kingman Galambos Péter Andy Fickman
Zsaruk bevetésen – A film (Reno 911!: Miami) Rick Smith, S.W.A.T.(cameoszerep) Galambos Péter Ben Garant
2006 Erőpróba(Gridiron Gang) Sean Porter Fekete Ernő Tibor Phil Joanou
A káosz birodalma(Southland Tales) Boxer Santaros / Jericho Cane Galambos Péter Richard Kelly
2005 Doom(Doom) Sarge Csík Csaba Krisztián Andrzej Bartkowiak
Csak lazán!(Be cool) Elliot Wilhelm Galambos Péter F. Gary Gray
2004 Emelt fővel(Walking Tall) Chris Vaughn Viczián Ottó Kevin Bray
2003 Az Amazonas kincse (The Rundown) Beck Gesztesi Károly Peter Berg
2002 A Skorpiókirály(The Scorpion King) Mathayus Selmeczi Roland Chuck Russell
2001 A múmia visszatér(The Mummy Returns) skorpiókirály Eredeti nyelven Stephen Sommers

Címei

 • United States Wrestling Association
  • 2x USWA Tag Team Championship
 • World Wrestling Entertainment / Federation
  • 5x World Tag Team Championship (WWE)|WWF Tag Team Championship
  • 2x WWE Intercontinental Championship|WWF Intercontinental Champion
  • 7x WWE Championship|WWF Championship / WWE Undisputed Championship
  • 2x WCW World Heavyweight Championship