Daniel Bryan (1981. május 22. –) amerikai profi pankrátor.

Bryan háromszoros WWE bajnok, egyszeres nehézsúlyú bajnok, egyszeres tag-team bajnok, egyszeres amerikai bajnok és egyszeres interkontinentális bajnok. 2013-ban ő lett az év szupersztárja; ezért egy Slammy díjat is kapott. 2002 és 2009 között a Ring of Honor (ROH) nevű szervezetnél volt, majd csatlakozott a WWE-hez.

Születési név Bryan Lloyd Danielson
Egyéb nevek Daniel Bryan
American Dragon
Bryan Danielson
Daniel Wyatt
Született Aberdeen, Washington,  Amerikai Egyesült Államok
1981. május 22. (35 éves)
Nemzetisége amerikai Amerikai Egyesült Államok
Foglalkozása Pankrátor
Házastársa Brie Bella
Magasság 178 cm
Súly 95 kg

Profi pankrátor karrier

Korai évek (1999-2004)

Miután leérettségizett, 1999-ben úgy döntött, hogy folytatja a birkózó karrierjét, s ezért beiratkozott Dean Malenko birkózó iskolájába. Miután ezt bezárták, átment Shawn Michaels és Rudy Gonzalez akadémiájára, a Texas Wrestling Academy (TWA)-re. Itt 2000. március 21-én debütált, majd megnyerte első tag team címét, amikor összeállt Spanky-val, s legyőzték Jeromy Sage-t és Ruben Cruz-t. Nem sokkal később ajánlatot kapott a WWF (World Wrestling Federation)-tól, amit el is fogadott. Innen átkerült az MCW-hez (Memphis Championship Wrestling), menedzsere pedig William Regal lett. Spanky-val itt is megnyerték az MCW Tag Team bajnoki címet. 2001-ben a WWF megszakította kapcsolatait az MCW-vel; majd Bryan ezt követően Japánban turnézott. Megfordult a Frontier Martial-Arts Wrestling (FMW)-nél és a New Japan Pro Wrestling (NJPW)-nél is. Ezidőben kapta a “American Dragon” becenevet, mivel egy piros-fehér-kék színű maszkban lépett fel.

Ring of Honor (2002-2009)

2002-ben csatlakozott a Ring of Honor (ROH)-hoz, aminek ő lett az egyik “alapító atyja”. Low Ki-vel, Christopher Daniels-el és Austin Aries-el többször megmérkőzött. 2005. szeptember 15-én legyőzte James Gibson-t, így ő lett az új ROH világbajnok. Az év többi részében többször meg kellett védenie a címét. 2006 elején a Combat Zone Wrestling (CZW)-el rivalizáltak; Samoa Joeellen több meccset is vívott. Ezt követően a ROH Pure bajnok, Nigel McGuinness ellen vívott, amit végül Bryan nyert, így ő lett az új végső bajnok. A 2006-os Final Battle-n azonban kikapott, így a 15 hónapos uralkodása véget ért. 2007. május 11-én tért vissza a ROH-ba, majd legyőzte Shane Hagadorn-t és Adam Pearce-t. A következő hónapokban ismét Austin Aries-el rivalizált (feudolt). A Take No Prisoners nevű rendezvényen is összecsaptak, amit Bryan nyert. 2009-ben lejárt a szerződése, majd egy rövid időre átment a német Westside Xtreme Wrestling (wXw)-hez.

World Wrestling Entertainment (2009–2010)

2009 augusztusában Danielson aláírta a szerződést a WWE-vel. 2010. január 4-én debütált a RAW-on, ahol egy “sötét mérkőzésen” legyőzte Chavo Guerrero-t. A ringneve hamarosan “Daniel Bryan”-re módosult. Február 23-án az NXT első szériájában indult el, és a The Miz lett a mentora. Nem sokkal később kirúgták a WWE-ből, mert “túl erőszakosnak” bizonyult. Kilépése után több ajánlatott kapott, végül a International Wrestling Association (IWA)-hoz igazolt, azonban nem sokáig tartózkodott itt. 2010. augusztus 15-én visszatért a WWE-hez a SummerSlam nevű rendezvényen, egy 7-7 fős tag team mérkőzés keretein belül. Ezt követően a The Miz-el keveredett viszályba, melynek eredményeképp 2010. szeptember 19-én, a Night of the Champions nevű rendezvényen össze is csaptak. A mérkőzést Bryan nyerte, így ő lett az új országos bajnok, s ezzel megnyerte élete első WWE-s övét. Két héttel később, a Hell in a Cell rendezvényen megvédte az övet The Miz és John Morrison ellen egy “triple threat” meccsen; majd ezt követően Ted DiBiase ellen is megvédte a Survivor Series-en.

World Heavyweight Champion (2011–2012)

176 napos uralkodásának végül Sheamus vetett véget, 2011. március 14-én a RAW-on. Az öv elvesztése után Cody Rhodes ellen kezdett el egy viszályt. Mikor Cody ismét összeállt Ted DiBiase-val, Bryan a WWE újoncával, Sin Cara-val fogott össze. 2011. július 17-én megrendezett Money in the Bank rendezvényen Bryan megnyeri a létrameccset, aminek résztvevői Kane, Sin Cara, Wade Barrett, Cody Rhodes, Justin Gabriel, Heath Slater és Sheamus voltak. Ezzel a győzelemmel szerez egy táskát, amit bármikor beválthat egy címmecsre. Ezt követően Mark Henry ellen kezd el egy rivalizálást (feudot), aki az aktuális WHC bajnok volt. Bryan többször megpróbálja beváltani a táskát Henry ellen a SmackDown-ban, ám ez nem sikerül neki. Ezzel párhuzamosan, novembertől kezdődik egy “romantikus története” AJ Lee-vel, aki mindig kikíséri a ringhez, szurkol neki és szerelmes belé. (A sztori szerint.) 2011. december 18-án, a TLC nevű rendezvényen a Big Show legyőzi Mark Henry-t; ám Bryan beváltja a táskáját, s ezzel ő lesz az új nehézsúlyú bajnok. A következő hetekben Bryan és a Big Show között viszály kezdődik. 2012 januárjában többször megvédi a címét Mark Henry ellen, majd a Royal Rumble-n is sikerül győzelmet aratnia egy “triple threat steel cage” meccsen a Big Show és Mark Henry ellen. Az Elimination Chamber rendezvényen ismét megvédi a címét Santino Marella, Wade Barrett, Cody Rhodes, Big Show és The Great Khali ellen. Márciustól Bryan-nek kezdett elege lennie AJ-ből, s ezt a tudomására is adta. A WrestleMania XXVIII-n a Royal Rumble meccs győztesével, Sheamus-el csapott össze. Sheamus megint megfosztotta Bryant a nehézsúlyú övétől nem kevesebb, mint 18 másodperc alatt. (AJ elvonta Bryan figyelmét egy csókkal.) A következő SmackDown-ban Bryan AJ-t hibáztatta a világbajnoki cím elvesztése miatt, s ezzel kapcsolatuk véget is ért. A visszavágó az Extreme Rules rendezvényen volt egy “2 out of 3 falls” meccs keretein belül. Bryan veszít, mivel 2:1 arányban Sheamus bizonyul jobbnak.

Team Hell No (2012–2013)

A következő RAW-on Bryan lett az első számú kihívó CM Punk ellen a WWE bajnoki övért, amikor 3 perc alatt megnyerte a “Beat the Clock” meccset Jerry Lawler ellen. Egy feud veszi kezdetét. Az Over the Limit-en csapnak össze 2012. május 20-án, azonban Punk lesz a győztes. Ebben az időszakban kezdi el alkalmazni a “Yes! Lock”-ot, magyarul az “igen fogást”. Júniusban a No Way Out-on egy “triple threat” meccsen csap össze Kane és CM Punk ellen, azonban a mérkőzést ismét Punk nyeri. Júliusban a Money in the Bank rendezvényen is összecsapnak egy diszkvalifikáció nélküli meccsen, de a mérkőzést megint Punk nyeri. Időközben folytatódik az AJ Lee-vel való szerelmi története. Bryan már nem utasítaná őt vissza, azonban AJ már CM Punkba lett szerelmes. A RAW 1000. adásában Bryan össze akar házasodni vele, de AJ ezt visszautasítja. Ugyanebben a részben Mr. McMahon kinevezi AJ-t a RAW ideiglenes főirányítójának. Bosszúból megtagadja tőle a bajnoki címmeccset; és inkább Kane ellen ír ki neki egy meccset a SummerSlam-re, amit végül Bryan meg is nyer. Szeptemberben összeáll Kane-el egy csapatba, mely a “Team Hell No” nevet viseli. Legyőzték a “The Prime Time Players”-t (Titus O’Neil-t és Darren Young-ot), majd a Night of Champions-on is legyőzik az aktuális bajnokot, Kofi Kingston-t és R-Truth-t. Ezzel ők lesznek az új teag team bajnokok. A következő RAW-on a visszavágót is sikeresen megnyerik, majd a “Team Rhodes Scholars”-el (Cody Rhodes-al és Damien Sandow-al) kezdődik egy viszályuk. Október végén összecsapnak velük a Hell in a Cell nevű eseményen. A meccset diszkvalifikáció miatt elvesztik, de a bajnoki címet megőrizik. 2012. december 16-án, a TLC nevű rendezvényen a The Shield (Dean Ambrose, Seth Rollins és Roman Reigns) legyőzi a Ryback-el kiegészült Team Hell No-t, de a bajnoki címet ismét megőrizik, mivel ez nem címmeccs volt. 2013 januárjában a Royal Rumble-n megint összecsapnak a Team Rhodes Scholars-al, amit végül sikerül megnyerniük. Ezt követően Bryan részt vesz az Elimination Chamber nevű rendezvényen, ahol a WrestleManian való címmeccs joga a tét, azonban Mark Henry kiejti őt. 2013. április 7-én, a WrestleMania 29-en Dolph Ziggler és Big E Langston ellen sikerül megvédeniük a tag team öveket, így még mindig ők a bajnokok. A következő hetekben a The Shield ellen folytatódik a viszályuk. 245 napos uralkodásuknak Seth Rollins és Roman Reigns vetett véget 2013. május 19-én az Extreme Rules rendezvényen. A meccset és az öveket elbukják, majd nem sokkal később a Team Hell No feloszlik.

Bryan, a szupersztár (2013-2014)

A tag team övek elvesztése után Bryan szinte megszállottan próbálja bizonyítani azt, hogy nem ő volt a gyenge láncszem a csapatban. Később Randy Orton-al áll össze, majd a Payback-en összecsapnak a The Shield-el. A meccset elveszítik, majd Orton ellen kezdődik el egy viszály. 2013 júliusában a Money in the Bank rendezvényen Bryan részt vesz a létrameccsen, de nem sikerül nyernie. 2013. augusztus 18-án a SummerSlam-en összecsap John Cena-val. Sikerül nyernie, így ő lesz az új WWE bajnok. Sokáig azonban nem örülhetett a címének, mivel Triple H (aki vendégbíró volt) megtámadta őt a mérkőzés végén. Bryan tehetetlen volt, Randy Orton pedig ezt kihasználta. Beváltotta a Money in the Bank táskát, és elvette Bryan-től az övet. Ezzel egy majdnem 1 évig tartó viszály veszi kezdetét Triple H, Orton és a Vezetőség (The Authority) ellen. A Vezetőség szerint Bryan nem elég jó, hogy ő legyen a “WWE arca”. Szeptemberben a Night of Champions-on összecsap Orton-al, és sikerül visszanyernie az övet. A következő RAW-on azonban Triple H elveszi tőle, mondván Scott Armstrong (a bíró) gyorsan számolt. Októberben a Battleground rendezvényen ismét összecsap Ortonnal, azonban a Big Show beavatkozik a mérkőzésbe. Kiüti a bírót, Bryan-t, és Orton-t is, így a meccs döntetlennel zárul. Október végén a Hell in a Cell-en ismét Orton ellen mérkőzik meg. Itt már Shawn Michaels és Triple H avatkozik be, így Orton lesz a győztes. Ezt követően CM Punk-al áll össze, és a Survivor Series-en összecspanak a The Wyatt Family (Erick Rowan és Luke Harper) ellen. Ezt sikerül megnyerniük, azonban később, a TLC-n megrendezett “3-on-1 handicap” meccset Bryan elbukja ellenük. A sok csalódás miatt beáll a Wyatt Family-hez, neve pedig “Daniel Wyatt”-re módosul. Itt azonban nem tölt sok időt, pár hét múlva kilép tőlük, s ezzel egy feud veszi kezdetét Bray Wyatt ellen. Összecsapnak a Royal Rumble-n, de Wyatt nyer. Időközben részt vesz az Elimination Chamber-en is, azonban Kane beavatkozik, s ezért nem sikerül nyernie. Ezt követően Bryan kihívja Triple H-t a WrestleMania XXX-ra, de ezt ő visszautasítja. A március 10-i RAW-on Bryan és több rajongója elfoglalják a ringet, ezért Triple H kénytelen elfogadni a kihívást. 2014. április 6-án a WrestleMania XXX-en végül összecsapnak azzal a kikötéssel, hogy a meccs győztese részt vehet aznap a WWE címmeccsen is. Bryan legyőzi Triple H-t, így egy “triple threat” meccsen még aznap összeméri erejét Orton-al és Batista-val. Meglepetésre Bryan őket is legyőzi, így ő lesz az új WWE bajnok. A következő RAW-on Kane, Batista és Randy Orton megtámadja Bryan-t, azonban a The Shield “face turn”-ba kezd, és megvédi őt. Ezt követően Stephanie McMahon ráveszi Kane-t, hogy térjen vissza “maszkos önmagához”, és verje meg Bryan-t. Az öltönytől megszabadul, majd egy feud veszi kezdetét Bryan ellen. 2014. május 4-én összecsapnak az Extreme Rules-en. Kane kikap, így Bryan megvédi a világbajnoki címét.

Sérülések (2014-2015)

2014. május 12-én a RAW-on Bryan bejelenti, hogy nyaki sérülés miatt egy időre távol lesz, azonban Kane megtámadja őt. Május 15-én Bryan-on sikeresen elvégzik a műtétet, majd a május 26-i RAW-on tér vissza. Eközben Stephanie McMahon arra kéri, hogy mondjon le a WWE bajnoki címéről, ám erre ő nem hajlandó. Stephanie fenyegetőzni kezd, hogy ha nem mond le, akkor feleségét, Brie Bella-t kirúgja a WWE-ből. Ad neki 1 hét gondolkodási időt, majd 2014. június 1-jén, a Payback-en eljön a bejelentés ideje. Brie nem akarja, hogy férje miatta bukja el az öveket, ezért Stephanie-nak ad egy pofont, majd kilép önként a WWE-ből. (Nem sokkal később vissza veszik.) A június 9-i RAW-on azonban kiderül, hogy Bryan nem lenne képes megvédeni címét a Money in the Bank nevű rendezvényen, ezért 64 nap után megfosztják őt az övtől. Bryan-on időközben elvégeznek egy második műtétet is, majd 2014. november 24-én visszatér a RAW-on. 2015. január 25-én részt vesz a Royal Rumble rendezvényen, azonban kiejtik őt. Január 29-én, a SmackDown-ban legyőzi Kane-t egy “koporsómeccsen”, így viszályuk véget ér. Február 2-án a RAW-on legyőzi Seth Rollins-t, így kiérdemli a címmeccs jogát a következő rendezvényre. A Fastlane-n tehát Roman Reigns-el csap össze a bajnoki címért, azonban a mérkőzést elveszíti. 2015. március 29-én, a WrestleMania 31-en létrameccset vív az interkontinentális bajnoki címért. A mérkőzésen Bad News Barrett, R-Truth, Dean Ambrose, Luke Harper, Dolph Ziggler és Stardust ellen kell bizonyítania, és ez sikerül is neki. Megnyeri a meccset, így ő lesz az új interkontinentális bajnok. A következő RAW-on Dolph Ziggler ellen kell megvédenie a címét, és ez sikerül is neki. Április 26-án, az Extreme Rules-en Bad News Barrett ellen csapna össze, azonban a meccset törlik, mivel Bryan “orvosilag nem alkalmas”. Május 11-én a RAW-on visszatér, majd bejelenti, hogy egy időre megint pihenőre kényszerül, így önként lemond a címéről. 2016. február 8-án bejelentette, hogy visszavonul a pankráció világából, mivel a korábbi sérülései olyan súlyosak és veszélyesek voltak, hogy nem kockáztathatja meg a visszatérést.

Eredményei

MCW Southern Tag Team Championship (1x)

 • 2000.12.01.: Csapattársával, Spanky-val nyernek Manila-ban.

ECWA Tag Team Championship (1x)

 • 2001.04.07.: Csapattársával, Low Ki-vel nyernek.

PWG World Championship (2x)

 • 2007.07.29.: Giant-Size Annual #4-en legyőzi El Generico-t.
 • 2009.09.04.: Guerre Sans Frontières-en legyőzi Chris Hero-t.

ROH World Championship (1x)

 • 2005.09.17.: Glory by Honor IV-en legyőzte James Gibson-t.

ROH Pure Championship (1x)

 • 2006.08.12.: Nigel McGuinness-t győzi le Liverpool-ban.

FIP Heavyweight Championship (1x)

 • 2006.01.24.: Roderick Strong-ot győzi le a ROH Hell Freezes Over-en.

wXw World Heavyweight Championship (1x)

 • 2009.07.03.: Oberhausen-ben.

WWE United States Championship (1x)

 • 2010.09.19.: A Night of Champions-on legyőzi The Miz-t.

World Heavyweight Championship (1x)

 • 2011.12.18.: A TLC-n, a Big Show ellen beváltotta a Money in the Bank táskát.

WWE Tag Team Championship (1x)

 • 2012.09.16.: Csapattársával, Kane-el (Team Hell No) legyőzik R-Truth-t és Kofi Kingston-t a Night of Champions-on.

WWE Championship (3x)

 • 2013.08.18.: A SummerSlam-en legyőzte John Cena-t.
 • 2013.09.15.: A Night of Champions-on legyőzte Randy Orton-t.
 • 2014.04.06.: A WrestleMania XXX-en legyőzte Batista-t és Randy Orton-t.

WWE Intercontinental Championship (1x)

 • 2015.03.29.: A WrestleMania 31-en legyőzte Bad News Barrett-et, R-Truth-t, Dean Ambrose-t, Luke Harper-t, Dolph Ziggler-t és Stardust-ot egy létrameccsen.

Bevonuló zenéi

 • “Self Esteem” előadó: The Offspring (Independent circuit)
 • “Obsession” előadó: Animotion (Independent circuit)
 • “The Final Countdown” előadó: Europe (ROH/independent circuit)
 • “The Rage (WWE Edit)” előadó: Jim Johnston (WWE; 2010. augusztus 15. – 2010. szeptember 13. között)
 • “Ride of the Valkyries” előadó: Richard Wagner (WWE; 2010. szeptember 20. – 2011. július 29. között)
 • “Big Epic Thing” előadó: Jim Johnston (WWE; 2011. augusztus 5. – 2011. november 4. között)
 • “Flight of the Valkyries” előadó: Jim Johnston (WWE; 2011. november 11. – napjainkig)

Magánélete

Daniel lelkes rajongója a Seattle Seahawks-nak, a San Francisco Giants-nak és az Everton FC-nek. Három év együttlét után 2014. április 11-én házasságot kötött Brie Bella-val. Phoenix-ben lakik, Arizona államban.